Zomertips

Hou uw paard gelukkig en gezond tijdens de zomer

Let op met Jacobskruiskruid

Dit kruid vormt een ernstig gevaar voor paarden, pony’s en ezels en kan na het gegeten te hebben voor deze dieren zelfs de dood betekenen. Overleven ze een vergiftiging, dan zullen ze nooit volledig herstellen. Jacobskruiskruid is heel moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Het is dus allesbehalve geruststellend om elke zomer opnieuw te moeten vaststellen dat dit gevaarlijke kruid steeds meer voorkomt. Het verovert talloze weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen… U kan het bestrijden door de plant ofwel handmatig te verwijderen (met wortels) ofwel herhaaldelijk te maaien voor de zaadzetting. U kunt best preventief regelmatig maaien en bemesten zodat er een mooi, dichtbegroeid grastapijt ontstaat waarin jacobskruiskruid niet de kans krijg te ontkiemen. Verder worden op sommige plaatsen de natuurlijke vijanden van de plant gebruikt om de plant te bestrijden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de rupsen van de mooie jacobsvlinder. Meer info over deze plant vindt u via de volgende link: http://paarden.vlaanderen/nl/themas/Paardenwelzijn-gezondheid-en-verzorging/Jacobskruiskruid.

Bescherming tegen vliegen en insecten

Vliegen, dazen en andere insecten kunnen een ware plaag zijn voor uw paard. Paarden proberen de insecten te ontvluchten, slaan met hun staart of beginnen te rennen, omdat ze zich gewoon op geen andere manier kunnen verweren tegen deze lastpakken. Het is dus belangrijk dat wij hen ertegen beschermen. In de weide kan dat met een vliegendeken, die het paard als het ware bijna volledig “inpakt” en zo een optimale bescherming biedt tegen insectenbeten en -steken. Bovendien reflecteren onze vliegendekens de warmte en kunnen ze perfect gewassen worden in de wasmachine op 30°C.  Daarbij biedt een vliegendeken niet enkel bescherming tegen insecten, hij zorgt er ook voor dat de vacht van een donker paard niet verbleekt in de zon. Nog beter is het als ook het hoofd van uw paard beschermd wordt met een vliegenmasker. Zo kan het in alle rust genieten van het mooie weer!

                  
Vliegendeken/eczeemdeken RugbeSuperFly, € 49,99        Vliegenmasker SuperFly incl. oorbescherming, € 9,99

Een andere oplossing tegen insecten in de weide is een dazenval. Elke val vermindert tot 95% dazen in de directe omgeving en heeft een maximaal werkterrein van ca. 10.000 m². Bovendien is een dazenval, in tegenstelling tot veel andere middelen tegen insecten, absoluut niet giftig en milieuvriendelijk.


Dazenval Taon-X, € 169,00

Maar ook tijdens het rijden kunnen paarden flink last hebben van zoemende en stekende insecten. Wanneer het paard in paniek slaat, kan dat voor heel wat gevaarlijke toestanden zorgen. Om dit te vermijden, is het dus erg aan te raden het paard voor het rijden te behandelen met een insectenwerende sprays. Het hoofd van het paard mag echter ook zeker niet vergeten worden! Een anti-insectenspray mag niet op het hoofd gebruikt worden, omdat het middel de ogen en neus van het paard kan irriteren, maar daarvoor is de CLAC roller dan weer ideaal. Deze effectieve roller op natuurlijke basis mag wel op het hoofd aangebracht worden, want hij is goed te verdragen en heeft een aangename geur.

           
Dazenspray TAON-X, € 19,99         CLAC roller, € 10,99

Veel zweten = veel drinken

Tijdens warme dagen is het ook cruciaal om onze vrienden voldoende te hydrateren en altijd fris en vers water ter beschikking te stellen. In een gewone waterbak, waarin het water stilstaat, vormen zich sneller bacteriën en het water erin verkleurt snel groen, waardoor het niet meer smakelijk en gezond is. Handiger is het dus om een drinkbak met vlotter te gebruiken. Wanneer het paard drinkt, loopt er telkens nieuw water in de drinkbak, waardoor het vers, gezond en drinkbaar blijft. Ook een drinkbak met lepel werkt volgens hetzelfde principe, behalve dat hierbij het paard op de lepel moet drukken om de watertoevoer te bepalen.

        
Drinkbak met vlotter, € 46,99                                       Gegoten drinkbak met rvs lepel G16, € 22,99

Omdat paarden veel zweten in de zomer en dus veel zout verliezen, is het ook cruciaal om het zoutniveau in hun lichaam op peil te houden. Himalayazout is een pure zoutbron en bevat veel mineralen en sporenelementen.


Himalaya liksteen, € 4,99

Deze tips helpen uw paard om gelukkig en goed gehydrateerd de zomer door te draven!