Geplaatst op

Jacobskruiskruid

Opgelet voor Jacobskruiskruid!

Jacobskruiskruid is erg gevaarlijk voor paarden, pony’s en ezels. Als deze dieren dit kruid opeten, kan dat al eens fataal aflopen. Als ze toch een vergiftiging overleven, dan is de kans dat ze hier volledig van herstellen erg klein.
 Het kruid is erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich bovendien ook nog eens heel snel. Helaas zien we deze plant elke zomer opnieuw steeds vaker terug komen. Jacobskruiskruid woekert in talloze weiden, wegbermen, natuurgebieden en zo verder. Van daaruit verspreid het kruid zich gemakkelijk. Chemische bestrijding is eigenlijk niet toegelaten, maar wij geven je enkele tips:
 De beste oplossing om Jacobskruiskruid te bestrijden, is om de plant volledig (dus met wortel) handmatig te verwijderen of regelmatig te maaien vóór de zaadzetting. Je kan zelfs beter preventief maatregelen treffen door de weide op regelmatige basis te maaien en te bemesten zodat je grastapijt goed gesloten blijft. Op die manier krijgt het kruid geen kans om te ontkiemen.
 Je kan ook op natuurlijke wijze Jacobskruiskruid bestrijden! De rups van de jacobsvlinder is een natuurlijke vijand van de plant. Zij worden soms ingezet om zo de begroeiing van het kruid tegen te gaan.